KOL KALIBINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Fecabook arkadaşlarımdan gelen istek üzerine acele bir yazı hazırlıyorum. Soru kol kalıbı nasıl kesilir? Kol kalıbı kesilirken nelere dikkat etmeyim?
Öncelikle kol kalıbını çıkardıktan sonra üzerindeki işaretlerin hangi anlama geldiğini izah edelim.
Bütün bu işaret açıklamalarından sonra aşağıdaki resimdeki gibi kol kalıbını kumaşa koyalım...
Kalıbımızı çıkardık , üzerindeki işaretleri aldık. Bütün kol modellerinde bu işaretler muhakkak olur.
Büzgü Noktası : Büzgü noktası dediğimiz bütün kollarda bulunan işaretlerdendir. İster kolun modeli büzgülü olsun ister düz olsun bu işaret muhakkak vardır. Büzgülü model de sorun yoktur. Makinemizi + ' ya getirip dikiş adım uzunluğunu 5' şe getirdiğimizde. Büzgü noktası dediğimiz iki noktaya kadar kalıbın dış tarafından büzdürmeyi yapar kolu takarız. Ama kolun modeli düz ise yine aynı işlem (Makinemizi + ' ya getirip dikiş adım uzunluğunu 5' şe getirdiğimizde , büzgü noktası dediğimiz iki noktaya kadar kalıbın dış tarafından büzdürmeyi yaparız.) Büzdürmeyi yaptığımız kolu bedene yedirerek takarız. Yedirme işlemini tam yaparsak kol muntazam düzgün dikilmiş olur.
Kol Ortası : Kol ortası dediğimiz işaret bizim omuz birleşim noktasına yerleştireceğimiz işaret olmuş oluyor. Eyer bu işareti almaz ve yerine koymazsak kolda yamukluk dönme meydana gelir.
Ön İşaret : Ön işaret olan kısmı bedenin önüne yerleştirerek dikmeliyiz. Bu işareti unutursak yanlışlıkla arkayı öne , önü arkaya takarız ve kol istediğimiz gibi durmaz.
Düz İplik Boy : Gelelim en önemli kısımlardan birine. Kumaşa yerleştirdiğimiz kalıbı bu işarete göre düzenlemeliyiz. Kol dönmeleri en çok bu yüzden olmaktadır. İlerideki resimde daha açıklayıcı göreceksiniz.
Bütün bu işaret açıklamalarından sonra aşağıdaki resimdeki gibi kol kalıbını kumaşa koyalım...
Burada dikkat edilmesi gereken düz boy iplik dediğimiz ok çizgisini kumaşa eşit mesafede olacak şekilde sabitleyelim. ( Bu sabitlemeyi doğru bir şekilde yapmazsak kolda dönmeler kaçınılmazdır.)
Eşit mesafemize göre kumaşımıza sabitleyip kalıbı kumaşa aktaralım. Burada dikkat edilmesi gereken ise büzgü noktaları , kol ortası , ön işareti kumaşa aktarmayı unutmuyoruz.
![]() |
Resim yazısı ekle |
Eveet kol kalıbımız dikiş payı verilerek kesilmeye hazırdır.
Aşağıdaki resimde kestikten sonra nerden nereye kadar büzgü vereceğimizi göstermek adına tekrar fotoğraflama yaptım. Tabi büzgüyü kol kalıbın içinden değil yaklaşık 0.5 cm dışarıdan yapıp kolumuzu bedene takıyoruz....
Eksik kusurlarım varsa affedin arkadaşlar.
Bilgilendirme amaçlı acilen yazdığım bir yazı oldu.
Allah'ü Teala'ya emanet olunuz...
Sevgilerimle....
Teşekkür ederim canım sevgiler...
YanıtlaSilFaydalı bir paylaşım olmuş , elinize sağlık . Sevgiler
YanıtlaSilTeşekkür ederim canım. Sizlerde sağolun sevgiler...
Silçok faydalı bilgier :) tebrikler
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim canım .sevgiler...
Siltam benlik olmuş bu yazı.. :) teşekkür ederiz..
YanıtlaSilİşinize yaradıysa ne mutlu canım sevgiler...
SilÇok güzel anlatmışsınız, teşekkürler :)
YanıtlaSilBen teşekkür ederim canım. Beğendiğine sevindim. sevgiler...
SilAçıklamalar çok harika olmuş emeğinize sağlık :)
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim canım. Sende sağ ol. Sevgiler...
Silöğretici bir paylaşım daha yayınlamışın emeğine güzell yüreğine sağlık cnm.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim canım benim. Senin güzel bakan yüreğin sağ olsun. sevgiler...
SilBilgilendirme amaçlı yayınları herzaman daha çok seviyorum. Blogger arkadaşmarımla yaptığımız buluşmaları da ifade ediyorum. Çok güzel bir yayın olmuş emeğinize sağlık :) Sevgi ve selamlar.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim Handan'cığım. Benimde bloğu açmamdaki sebep bilebildiğim kadarını paylaşıp faydalı olabilmek. Bilgilendirme amaçlı yayın yapabildiğimi düşündürmek doğru yolda olduğumu gösteriyor. Bu güzel yorumunla beni daha da motive ettin canım benim. Tekrar teşekkür ederim benden de selam ve sevgiler canım...
Sil